kunst- en theater festival

 

TENTAKEL

ERNEST VAN DER KWAST SCHRIJFT INTERNATIONALE GIDS VOOR GROOTSTEEDSE SCHOONHEID:

‘IK ZOU IN DEZE STAD LIEFST MORGEN EEN DELTAPLAN VOOR DE VERBEELDING BEGINNEN’

 

Over de slimste strategie tegen sociale verharding

 

‘Ik wil ook dat kinderen in aanraking blijven komen met andere culturen en denkwijzen. Dat klinkt domineeachtig, dat weet ik… Maar als ik zie hoe mijn kinderen reageren als ik met ze naar het Wildlife filmfestival ben geweest. Wat voor werelden er dán voor hen open gaan! Het besef dat er oneindig grote en oneindig kleine dieren bestaan… Maar het geldt net zo goed voor mezelf. Deze zomer werd ik positief verrast door het Tentakel festival. Een cultureel festijn voor jong en oud op acht verschillende pleinen in Rotterdam, waarvan ik de helft van de pleinen óók niet kende. Kinderen leerden daar bijvoorbeeld te protesteren. Heel hard te schreeuwen: ‘Ik wil geluk!’ Fantastisch. Dat soort evenementen zijn broodnodig. Daar heb je er nooit genoeg van. Ik zou in deze stad het liefst morgen met een lokaal Deltaplan voor De Verbeelding beginnen. Dat is volgens mij de meest effectieve strategie tegen de verharding.’

 

 

TENTAKEL EN INFOPLAZA ZUIDPLEIN IN HART VAN ZUID

 

20 september 2016

 

Terwijl het Tentakel Festival vooral de jongere bezoekers vermaakte, werden wijkbewoners geïnformeerd over de verschillende organisaties die in het gebied actief zijn. De gebiedscommissie Charlois greep de gelegenheid aan om met hun Amerikaanse schoolbus hun toernee door de wijken af te trappen. Uiteraard waren wij ook zelf aanwezig om geïnteresseerden alles te vertellen over de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Veel bewoners van de Van Swietenlaan kwamen hun autowasbon verzilveren. Een klein goedmakertje voor het stof dat wij letterlijk hebben doen opwaaien.

 

 

AD het algemeen Dagblad(2015):

Ernest van der Kwast, nadat hij het festival een bezoek had gebracht, schreef : Een circus leerde kinderen koorddasen en op ballen lopen. Er was ook een cursus ’leren demonstreren’. Kinderen liepen, al dan niet geschminkt als waterdier, over het plein met borden, waarop stond: ’Gratis liefde’ en ’Meer blijdschap!’. En zo maakte ik kennis met de toekomst van Zuid. [...] Ik denk dat TENTAKEL het belangrijkste festival is van de stad.

 

 

 

Tentakel 2017

PERSBERICHT: Rotterdam, 19 juli 2017

 

Kunst- en theaterfestival Tentakel strijkt deze zomer weer neer op 7 Rotterdamse pleinen. Vanaf 25 augustus t/m 23 september biedt het festival voor jong en oud een gratis toegankelijk programma boordevol muziek, workshops, kunst, theatervoorstellingen, en nog veel meer. Elk plein wordt door het publiek, samen met kunstenaars, theatermakers en muzikanten, getransformeerd tot een uniek totaalkunstwerk.

 

Tentakel trapt op vrijdag 25 augustus om 13 uur af met Huis van de wijk De Nieuwe Nachtegaal aan de Mezenstraat, een groene en oase midden in Charlois. Op het programma staan vele spannende kunstinstallaties, workshops, muziekoptredens en theatervoorstellingen.  Zo kun je de kleinste pleinbioskoop ter wereld bezoeken, of je maakt samen met kunstenaar Marianne Fontein je eigen droomschip van hout en andere materialen. Ook kun je op city safari op de grootste fiets van Rotterdam, samen met nog tien andere bezoekers. Er is nog veel meer te doen en te beleven, zoals een printworkshop een reuze knikkerbaan of een rapworkshop.

 

Elk plein heeft een uniek dagprogramma, met activiteiten die op meerdere locaties terugkeren. Zo vertelt de theatergroep De Vrouwen van Wanten met de voorstelling Zomerse Zaken op een luchtige, directe en rake wijze over hun poging om op vakantie te gaan, wat telkens mislukt. Een liefdevolle, komische, muzikale, speelse, en licht-filosofische country-voorstelling over dromen. Ook Bart van Lieshout is een regelmatig terugkerende gast op de Rotterdamse pleinen. Het decor voor zijn voorstelling is een omgebouwde bakfiets – met alles wat men voor het leven nodig heeft – maar toch wordt zijn leven belemmerd door een kip, dat niet doet wat hij wil.   Kijk voor het volledige programma op www.tentakel-festival.nl.

 

Tentakel vindt dit jaar voor de vierde keer plaats en is gratis toegankelijk. Het festival is in 2014 ontstaan met als doel de samenwerking binnen de Rotterdamse wijken te stimuleren, en om kunst dichter bij mensen te brengen.  Tentakel biedt een interactief en toegankelijk programma voor een brede doelgroep, dat ontstaat in nauwe samenwerking met kunstenaars, theatermakers, musici, sociale en culturele (wijk)instellingen in Rotterdam, en vele enthousiaste vrijwilligers.

 

Programma

De Nieuwe Nachtegaal:  25 augustus

Johan Idaplein:              30 augustus

Amelandseplein:                6 september

Afrikaanderpark:              16 september

Park Schinnenbaan:              17 september

Oleanderplein:              20 september

Colosseumpark:               23 september

 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie: voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Christine Saalfeld via mail@christinesaalfeld.net of 06-22434074.

Tentakel 2017

Het leukste Doe-Het-Zelf festival

 

Een evenement dat, als vanzelf uitnodigt, om mee te doen en daarmee een onvergetelijke indruk achterlaat in de wijk.

Mensen die niet in de kunst zitten kijken graag een beetje weg, kunst is vaag, je voelt je dom omdat jij de enige lijkt die het niet begrijpt. Ik benoem daarom de kunstvorm die jullie bedrijven 'om te lachen' en 'waar je vrolijk van wordt'.

 

Wat jullie doen is de leukste kunstenaars bij elkaar op een plek brengen. Het zijn allemaal een beetje rare snuiters die er lol in hebben om hun kunst(je) samen met het publiek te maken. Veel van de creativiteits-ontwikkeling is een beetje saai maar waartoe je tijdens Tentakel wordt uitgedaagd is inspirerend. Daarom doen scholen ook zo graag mee.

 

Frank/Janine

Wat vinden de bezoekers van het festival?

Bron: TV Charlois